Zašto Nemci rado idu u podstanare?

Većina Nemaca ne kupuje nekretnine, već ih iznajmljuje, iako standard najveće evropske ekonomije građanima omogućava da bez većih problema sebi priušte kuću ili stan. Stopa vlasništva nad stanovima i kućama u Nemačkoj je među najnižima u razvijenom svetu, a skoro poslednja u Evropi, odmah do Švajcarske.

Uvreženo je shvatanje da kućevlasništvo predstavlja ključni točkić svake zdrave ekonomije. Međutim, moćna i razvijena Nemačka pokazuje da to ne mora biti tako. Samo 43 procenta njenih stanovnika posedovalo je u 2014. godini stan ili kuću, ali sa druge strane gledano, stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosi svega 5,2 posto.

Za razliku od zemalja visokog vlasništva poput Španije, Irske i SAD, Nemačka ne dopušta da se troškovi hipoteka i kamata odbijaju od poreza, zbog čega su prednosti posedovanja i iznajmljivanja uravnotežene, piše “Slobodna Dalmacija..

Objašnjenje za popularnost iznajmljivanja nekretnina u Nemačkoj može se tražiti i u ceni koja je relativno niska. Iako je stambena politika uravnoteženija nego u drugim zemljama, na tržištu je najam snažno regulisan, a propisi vrlo povoljni za iznajmljivača. Na primer, nemački zakon dopušta povećanje najamnine od 15 procenata u razdoblju od tri godine. Još jedan razlog zašto Nemci manje poseduju stambene nekretnine je i taj što ne postoje nikakvi vladini podsticaji.

Propisi, solidna ponuda i to što nemačke cene nekretnina rastu vrlo sporo, uslovljavaju da i cene najma rastu sporo, a budući da je jedan od glavnih razloga za kupovinu stana zaštita od porasta najamnine, sve rezultuje manjim brojem kupaca i niskom stopom vlasništva. Nemcima se njihov stambeni sistem sviđa, a više od 93 posto ispitanika izražava zadovoljstvo svojom stambenom situacijom, pokazuje istraživanje OECD-a,.

I mnogi drugi elementi takođe doprinose ovakvoj situaciji na tržištu nekretnina, ali je teško razlučiti šta je uzrok, a šta posledica. Na primer, nemačke banke, osjetljive na rizik, čine hipoteke nad nekretninama skupljim i teže dostupnim. Neki pak tvrde da je ponuda najma stambenog prostora u Nemačkoj veća zbog decentralizovanog, regionalnog pristupa u planiranju.

Treba napomenuti i da tvrdnja da Nemci izdvajaju manji procenat plate za stanarinu, ne stoji. Podaci pokazuju da Nemci plaćaju više za stanarinu u odnosu na raspoloživa primanja, nego žitelji SAD, Španije i Irske, ali s obzirom na ekonomske krize koje su pretrpele te zemlje, nemački model stanovanja izgleda prilično stabilno, iako je pre krize niska stopa vlasništva smatrana kočnicom ekonomskog rasta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор