I Nemci znaju da nemilice razbacuju novac!

V poslednjem redovnom godišnjem izdanju svoje “crne knjige”, Savez nemačkih poreskih obveznika navodi brojne primere besmislenog investiranja, odnosno razbacivanja novca građana koji su u obavezi da državi plaćaju porez.

Propalo uvođenje putarina

Jedan od najočiglednijih primera uludo investiranog novca je propali projekat uvođenja putarina za lična vozila na nemačkim auto-putevima, koji je Evropski sud odbacio zbog diskriminacije ostalih građana EU, prenosi Index.

“Pored 83 miliona eura, koliko je koštala priprema ovog projekta, sada slede i zahtevi za odštetu kompanija uključenih u projekat, koji bi mogli da premaše nekoliko stotina miliona eura”, navodi se u “crnoj knjizi” koju Savez nemačkih poreskih obveznika objavljuje svake godine.

Skoro 100.000 eura za zlatnu skulpturu

Istaknuto mesto na “crnoj listi” razbacivanja novca zauzela je i uprava jedne berlinske gimnazije, koja je odlučila da izdvoji čak 92.500 eura za kupovinu minijaturnog umetničkog dela u obliku gnezda napravljenog od čistog zlata.

Gnezdo je, naravno, ubrzo ukradeno, pa se Savez poresknih obveznika pita kako je neko, pri trenutnom manjku od gotovo 4 milijarde eura, koliko nedostaje samo berlinskim školama za sanaciju i modernizaciju, došao na ideju da odobri kupovinu umetničkog dela od skoro 100.000 eura.

Biciklistička staza bez upotrebne dozvole

Na godišnjem popisu rasipnika našao se i primer apsurdnog trošenja 270.000 eura budžetskih sredstava za izgradnju biciklističke staze koja nikada nije puštena u saobraćaj jer joj nije izdata upotrebna dozvola, a razlog je taj što prolazi kroz zaštićeno prirodno područje.

Solarne kante za đubre

Još jedan zanimljiv primer besmislenog ulaganja novca poreskih obveznika jesu kante za smeće na solarnu energiju, koje su instalirane u Kelnu, a za koje se ispostavilo da za presovanje otpada troše daleko više energije no što je prave. Dodatna nabavka akumulatora za svaku kantu dobrano je premašila prvobitno planiranih 8.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор