Potraga za nestalim nacističkim blagom

Nemačka Fondacija za izgubljena umetnička dela pokrenula je novi projekat potrage za nacističkim blagom nestalim u posleratnom periodu na teritoriji sovjetske okupacione zone i Istočne Nemačke.

Fondacija, osnovana da bi pronalazila kulturna dobra koja su tokom Drugog svetskog rata oteli nacisti, navodi u svom saopštenju da će na dva pilot projekta raditi uz pomoć naučnika s drezdenskog Tehnološkog univerziteta i agencije za nagledanje arhiva nekadašnje istočnonemačke tajne policije „Štazi“.

Tokom dve godine, koliko će ovaj projekat trajati, glavni fokus će biti usmeren na tajnu operaciju Štazija iz 1962. godine pod nazivom „Akcion liht“, kada su u Istočnoj Nemačkoj otvarani i pražnjeni sefovi, trezori i podrumi zaključani od kraja Drugog svetskog rata, prenosi „N1“.

Drugi projekat nemačke Fondacije za izgubljena umetnička dela trajaće šest meseci, a odnosiće se na izradu elektronskog kataloga sa podacima sakupljenim iz dokumenata Štazija koja su u vezi sa eksproprijacijom umetnićkih dela i kulturnih dobara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор