BMW se izvinio što je radio za naciste

made-in-germany-bmw-logo

Nemački proizvođač automobila, kompanija „BMW“, javno se izvinila za svoju ratnu prošlost, odnosno zbog primoravanja ljudi na rad i snabdevanja nacista vozilima tokom II Svetskog rata.

Nemački automobilski gigant je iskoristio proslavu povodom 100. godišnjice od osnivanja, kako bi sa dubokim žaljenjem priznao svoju nacističku prošlost. Ipak, izvinjenje zbog uloge u korišćenju radnika-robova i snabdevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero motorima, kompanija je iznela zajedno sa vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije, prenosi „B92“.

U saopštenju kompanije navodi se da se ona suočava s “mračnim poglavljem svoje istorije“ u Minhenu, gradu odakle nacisti i Nacistička partija i vuku korene. Porodica Kvant postala je većinski vlasnik BMW nakon Drugog svetskog rata, a njihova povezanost sa nacistima otkrivena je tek 2007. godine u dokumentarcu emitovanom na nacionalnoj televiziji.

„Četiri godine kasnije porodica je to i priznala, posle decenija ćutanja. Otkriveno je da je Ginter Kvant bio angažovan na arijanizaciji jevrejskih kompanija. Takođe je doveden je u vezu sa najgorim zločinima nacističkog režima u Nemačkoj. Ginter je postao član nacista 1933. godine, a četiri godine ranije razveo se od Magde Berend Ričel, sa kojom je ostao u dobrim odnosima“, navodi se u saopštenju.

Kompanija je na proslavi 100. rođendana saopštila i da je BMW bio suočen sa mnogim krizama tokom svoje istorije, kao što je ova najnovija, vezana za pritiske i lobiranja oko Brexita. Naime, BMW je uputio pismo zaposlenima u britanskom „Rols-Rojsu“, upozorivši ih na rizike izlaska Britanije iz EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор