Kancelarka poziva Simens i VW da zaposle izbeglice

made-in-germany-rs-angela-merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na sastanak sledećeg meseca direktore nekih od najvećih domaćih kompanija, kako bi od njih zatražila da više zapošljavaju izbeglice, saznaje nemački “Bild”, a prenosi agencija „Rojters“.

Merkelova je na ovaj sastanak sredinom septembra, pozvala u svoju kancelariju u Berlinu predstavnike najvećih kompanija, kao što su “Folksvagen” i “Simens”. Po pisanju Bilda, nemačka kancelarka će nastojati da, protivno njihovoj volji, natera domaće poslodavce da migrantima ponude stažiranje i posao u svojim kompanijama.

S obzirom da kompanije s pravom zameraju da većina izbeglica ne zna nemački jezik i nema neophodno obrazovanje za obavljanje poslova, deo kancelarkine strategije je usmeren na pomoć kvalifikovanim azilantima da brže nauče nemački, završe neophodnu obuku za konkretan posao i što pre se zaposle.

Merkelova se stoga nada da će od čelnika nemačkih privrednih giganata tokom najavljenog sastanka uspeti da sazna šta te firme mogu da urade kako bi se migranti integrisali u nemačko tržište radne snage.

Britanska agencija podseća da se tokom prošle godine u Nemačku slilo više od milion migranata, a da vlada u Berlinu želi da se što više njih integriše u tržište rada, kako bi se smanjila njihova zavisnost od državne pomoći i kompenzovao nedostatak radne snage usled sve većeg starenja nemačke populacije.

Zvanični Berlin je takođe, nedavno preduzeo zakonske mere za ubrzanje procesa vraćanja migranata koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila, natrag u zemlje iz kojih potiču.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор