Nemačka neće odustati od politike raširenih ruku

imigranti

Po rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, činjenica da su napade u ovoj zemlji, za koje je samozvana Islamska država preuzela odgovornost, izvela dvojica muškaraca koji su u Nemačku došli kao izbeglice, „izvrgava ruglu državu koja ih je prihvatila“.

Na konferenciji za novinare u Berlinu, održanoj nakon niza brutalnih terorističkih napada poslednjih nedelja, Angela Merkel je ipak odlučno odbila zahteve da Nemačka odustane od politike „raširenih ruku“ prema izbeglicama, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

– Napadači su želeli da potkopaju naš osećaj zajedništva, našu otvorenost i spremnost da pomognemo ljudima kojima je pomoć potrebna. Mi to odlučno odbacujemo i učinićemo sve da se do kraja istraže varvarski napadi, kako bi saznali ko stoji iza njih, a napadače izveli pred lice pravde. Nemačka to duguje ne samo žrtvama, njihovim porodicama i drugim Nemcima, već i drugim izbeglicama. Nemačka će učiniti sve što je u ljudskoj moći da osigura bezbednost, iako će pre osmišljavanja novih bezbednosnih mera morati da se sprovede detaljna analiza – rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je istakla da će se Nemačka „i dalje držati svojih principa“ i da će pružiti utočište onima koji to zaslužuju. Ona je pri tom ponovila ono na čemu je insistirala i prošle godine, tokom perioda najveće izbegličke krize u Evropi, a to je da će se Nemačka izboriti sa izazovima sa kojima se suočava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор