Novi napad u Minhenu odneo 10 žrtava

made-in-germany-rs-olympia-trzni-centar

U šoping centru „Olimpija“ u Minhenu, 18-godišnji Nemac poreklom iz Irana, sinoć je iz vatrenog oružja ubio devet ljudi, a ranio 20 osoba, od kojih je troje u teškom stanju, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Motiv napada idalje nije poznat, a veze sa terorističkim organizacijama još uvek nisu potvrđene. Iz policije navode da je napadač „delovao sam“, a njegovo telo je pronađeno nakon što je izvršio samoubistvo. Pronađen je njegov automobil i poslat na analizu. Napadač nije imao dosije, dugo je živeo u Minhenu i imao je dvojno državljanstvo, saopšteno je na konferenciji povodom ovog tragičnog događaja.

Pucnjava je počela u restoranu „Mekdonalds“, piše „Gardijan“. Naoružani muškarac trčao je kroz tržni centar i pucao na ljude, navodi „Bild“. Nakon toga je navodno pobegao u pravcu podzemne železnice.

Predsednik SAD Barak Obama odmah je ponudio svu moguću pomoć Nemačkoj, dok je kandidat republikanaca za Belu kuću Donald Tramp istakao da „ovo mora da prestane“. Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson je izjavio da „imamo problem ukoliko je u Minhenu reč o terorizmu“.

Gradske vlasti su nakon napada proglasile vanredno stanje. Na zgradama svih državnih ustanova u Nemačkoj danas su zastave spuštene na pola koplja, a za danas je a zakazan i sastanak Saveta za bezbednost Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор