Izbeglice će na posao čekati i 10 godina

U izjavi za britanski list „Fajnenšel tajms“, nemačka komesarka za integraciju izbeglica Ajdan Ozoguz je istakla da je Nemačka suočena za izazovom integracije ogromne migrantske populacije, zbog čega će jedna trećina izbeglica na tržište rada ući u narednih pet godina, dok će za tri četvrtine njih biti potrebno i do deset godina.

Priliv velikog broja radno sposobnih i visoko motivisanih migranata prvobitno je probudio optimizam da će doći do ublažavanja akutnog nedostatka radne snage u Nemačkoj, a Diter Zeče, direktor kompanije „Dajmler“, tada je izjavio da bi izbeglice mogle da postave temelj „za novo ekonomsko čudo Nemačke“.

Prema rečima komesarke, vreme je ipak pokazalo da migrantima nedostaju kvalifikacije i jezičke veštine, zbog čega je došlo do promene percepcije. Po njenim rečima, većina sirijskih izbeglica koje su u prvom talasu stigle u Nemačku, bili su doktori i inženjeri, ali za njima su došli „mnogi kojima nedostaju veštine“.

Prema izveštaju nemačkog Instituta za istraživanje zaposlenosti, skoro 45 posto sirijskih izbeglica u Nemačkoj ima potvrdu da su završili školovanje, a 23 posto da su završili fakultet.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор