Nemački „Leoni“ traži još 300 radnika

made-in-germany-rs-fabrika-kablova

Nemačka kompanija „Leoni“, čiji se fabrički pogoni nalaze u Prokuplju, zatražila je 9. maja od Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) da joj se obezbedi 300 novih radnika.

Nakon obilaska prokupačke fabrike, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio da će NSZ sve učiniti da pronađe adekvatne radnike za nemačkog poslodavca.

Tom prilikom on je istakao da je za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2016. godini, iz republičkog budžeta izdvojeno ukupno 2,8 milijardi dinara i još 550 miliona dinara iz posebnog fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI).

Govoreći o nemačkom investitoru koji na dve lokacije u Srbiji zapošljava oko 4.000 ljudi, Vulin je istakao da je taj poslodavac prepoznao sindikat kao saveznika, a ne kao protivnika.

– Voleo bih da ovaj primer ne bude usamljen, jer posao sindikata je da štiti radnika, a menadžmentu treba zadovoljan radnik – rekao je Vulin, a prenosi agencija „Tanjug“.

Predstavnik sindikata Nezavisnost Dragan Vesić je objasnio da sindikat ima korektan socijalni dijalog sa Leonijem, da su zaključena dva kolektivna ugovora, kao i da su sve nejasnoće koje su na početku postojale sada rešene. On je najavio i da će se u narednom periodu razgovarati o povećanju cene rada.

Po rečima predstavnika nemačke kompanije, tokom postupka rutinske kontrole inspekcija rada nije utvrdila nikakvo kršenje zakona od strane Leonija kada je reč o pravima radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор