Nemačka trguje opljačkanim sirijskim blagom

made-in-germany-rs-nakit

Direktor Rimsko-germanskog centralnog muzeja u Majncu i ugledni nemački stručnjak za arheološku kriminalistiku, Mihael Miler – Karpe, nedavno je izneo tvrdnju da Nemačka kupovinom opljačkanog umetničkog i arheološkog blaga pomaže finansiranje islamskih terorista.

Po njegovim rečima, nadležni organi su godinama zatvarali oči pred ovim problemom, a oteti arheološki predmeti doneti pre 2007. godine, sada su na pragu legalizacije i moći će da se preprodaju ili izvezu iz zemlje, prenose „vesti-online“.

– Mada internacionalne tajne službe imaju sigurnih dokaza da se teroristi i Islamska država, pored trgovine naftom i otetim devojkama i ženama, dobrim delom finansiraju i prodajom umetničkog i arheološkog blaga opljačkanog pre svega u Siriji i Iraku, nemačke vlasti sistematski zatvaraju oči kad je reč o uvozu ovih predmdeta i trgovini njima – tvrdi Mihael Miler – Karpe, koji je i savetnik Odbora za kulturu nemačkog Bundestaga.

Na hiljade antikviteta za koje nema sumnje da potiču iz pljačke, preprodato je u međuvremenu bez deklaracije o njihovom poreklu. Nemačka je, kaže ovaj stručnjak, postala centrala nedozvoljene trgovine krvavim blagom, zbog čega je Karpe pre nekoliko meseci uputio pismeno upozorenje nadležnim nemačkim službama, ali još nije dobio odgovor.

On navodi da je sada situacija još gora, jer je u pripremi zakon po kome opljačkani arheološki predmeti koji su u Nemačku dospeli pre 2007. godine, ubuduće neće biti tretirani kao ilegalno uneti u zemlju, što znači da će moći sasvim legalno da se preprodaju ili izvezu, a zemlje porekla neće imati prava da traže povraćaj.

– Iza svega toga stoji uticajni lobi koji zastupa trgovinu kulturnim vrednostima, ali ni arheolozi i muzeji nisu u svemu tome nedužni, jer često zažmure kad je reč o poreklu antiknog kulturnog blaga pravdajući se da su time mnogi predmeti neprocenjive vrednosti sačuvani za nauku. Na taj način se u krajnjoj liniji podstiču ilegalna arheološka iskopavanja i pljačke, a na indirektan način se pomaže i samo finansiranje islamskih terorista – rezimira Mihael Miler – Karpe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор