Trampov porez obara akcije VW-a, Dajmlera i BMW-a

Nakon najave novog predsednika SAD Donalda Trampa da će uvesti pogranični porez od 35 posto na uvoz vozila iz inostranstva, akcije nemačkih automobilskih kompanija „BMW“, „Dajmler“ i „Folksvagen“ zabeležile su pad berzanske vrednosti.

Računajući na izvoz manjih automobila na američko tržište, sva tri nemačka proizvođača automobila su uložila veliki novac u svoje fabrike u Meksiku, jer su tamošnji troškovi proizvodnje niži nego u SAD, izveštava agencija „Rojters“.

Novi američki predsednik je, u danas objavljenom intervjuu za nemački list „Bild“, oštro kritikovao nemačke automobilske kompanije, iz razloga što ne proizvode više vozila na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

– Ako želite da pravite automobile u svetu, želim vam sve najbolje. Možete da pravite automobile za SAD, ali za svaki automobil koji uđe u SAD platićete 35 posto poreza. Poručio bih BMW-u da, ako gradi fabriku u Meksiku, a planira da automobile prodaje u SAD bez 35 posto poreza, to može da zaboravi – rekao je Tramp u intervjuu za Bild, dodajući da proizvođači vozila treba da prave fabrike u SAD.

Nakon ovakvih najava, akcije BMW-a su u jutarnjem trgovanju na berzi u Frankfurtu pale za 0,85 posto, Dajmlera za 1,54 posto, a Folksvagena za 1,07 posto. „Mercedes-Benc“ i BMW već imaju značajne proizvodne pogone SAD, gde se proizvode sportska SUV vozila koja donose veći profit.

U junu prošle godine BMW je postavio temelje nove fabrike u Meksiku, obećavši do 2019. godine ulaganja od 2,2 milijarde dolara za godišnju proizvodnju 150.000 automobila. Kompanija Dajmler je najavila da u 2018. godini planira da u Agvaskalientesu u Meksiku započne sa sklapanjem Mercedes-Benc automobila, u fabrici vrednoj milijardu dolara, koju deli sa kompanijom Reno-Nisan. U blizini Puebla u Meksiku Folksvagenova kompanija „Audi“ je prošle godine otvorila 1,3 milijarde dolara vredan fabrički pogon proizvodnog kapaciteta od 150.000 vozila. Audi je tada saopštio da će u Meksiku praviti električna i benzinska Q5 SUV vozila, navodi Rojters.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор