VW i JAC započinju proizvodnju električnih vozila

Kineska agencija za ekonomsko planiranje odobrila je domaćem proizvođaču automobila, kompaniji „JAC Motors“ (Jianghuai Automobile Group), poslovno partnerstvo sa nemačkom kompanijom „Volkswagen“, kako bi zajedno uložile ukupno 734 miliona dolara u proizvodnju 100 hiljada električnih automobila godišnje.

Volkswagen, najveći svjetski proizvođač automobila i tržišni lider u Kini, prošle godine je u toj zemlji prodao četiri miliona svojih vozila, među kojima tek nekoliko stotina električnih, iako je prodaja „zelenih“ vozila u Kini u značajnom porastu, prenosi „seebiz“.

Već godinama Kina važi za najveće svetsko tržište automobila, a zahvaljujući državnim podsticajima za kupovinu, u poslednje vreme je postala i vodeće tržište za električna vozila. Prema propisima ove zemlje, da bi mogli da investiraju, strani proizvođači automobila moraju ući u partnerstvo sa domaćim proizvođačima. U skladu sa tim, Volkswagen u Kini već proizvodi automobile u partnerstvu sa domaćim kompanijama.

Prilikom nastupa na Šangajskom sajmu automobila u aprilu, izvršni direktor kineske filijale Volkswagena Jochem Heizmann je najavio kako kompanija očekuje da će do 2020. godine prodavati oko 400 hiljada električnih automobila.

U Kini je tokom 2016. godine prodaja vozila na električnu energiju skočila za 53 procenta, na 507 hiljada, podstaknuta vladinim subvencijama čiji je cilj borba protiv hroničnog zagađenja vazduha. Ukoliko predlog kineske vlade, predstavljan u septembru prošle godine, bude i usvojen, od automobilskih kompanija će se zahtevati da već od iduće godine proizvode određeni procenat vozila na čistu energiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор