VW i BMW ulažu u evropsku proizvodnju litijum-jonskih baterija

Nemački automobilski giganti Volkswagen i BMW pomoći će u investiranju izgradnje fabrike u Nemačkoj koja će proizvoditi litijum-jonske baterije za njihove električne automobile.

Iza ovog projekta se nalazi kompanija Northvolt, koja u svom saopštenju navodi da je već obezbedila sredstva u vrednosti od oko milijardu dolara za izgradnju prve takve fabrike, koja će se nalaziti u Švedskoj, dok će se drugo postrojenje, u čijoj izgradnji učestvuju i nemačke kompanije, nalaziti u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija.

U Švedskoj će izgradnja fabrike baterija početi već u avgustu, dok će punim proizvodnim kapacitetom postrojenje početi da radi u 2021. godini. Početni godišnji kapacitet fabrike iznosiće 16 GWh litijum-jonskih baterija, prenosi b92.

Poređenja radi, Teslina Gigafabrika 1 u SAD imala je u 2018. kapacitet od oko 20 GWh i planira dalje povećanje. Northvolt planira da u budućnosti takođe proširi kapacitete svoje fabrike na najmanje 32 GWh.

Drugo Northvoltovo postrojenje koje će se nalaziti u Nemačkoj i koje jednim delom finansiraju nemački automobilski giganti, trebalo bi da bude izgrađeno krajem 2023. ili najkasnije početkom 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор