Stiže BMW bežični punjač za plug-in hibride

Nemački proizvođač luksuznih automobila „BMW“ će od jula meseca na tržište izbaciti prvi komercijalni bežični indukcioni punjač baterija za električne automobile, namenjen kupcima i vlasnicima modela „530e iPerformance“.

„GroundPad“ bežični punjač je konstruisan sa namerom da se eliminišu kablovi, a proces dopune baterija plug-in hibrida i čisto električnih vozila pojednostavi i olakša za korišćenje. Punjač je za sada namenjen isključivo plug-in hibridnom BMW modelu sa oznakom 530e, dok bi u kasnijim fazama trebalo očekivati i bežične punjače za čisto električne automobile.

Uređaj se koristi tako što se stavi na tlo tamo gde korisniku najviše odgovara, a vozilo se doveze direktno iznad njega pomoću uputstva na displeju multimedijalnog sistema. Kada vozač zaustavi automobil i isključi elektromotor, proces punjenja započinje automatski, bez ikakvih posebnih komandi i prekidača. Za punjenje baterija od 9,4 kWh potrebno je oko 3,5 sati.

Iz kompanije poručuju da GroundPad punjač ima više praktičnih i estetskih prednosti u odnosu na punjače sa kablom. Prvenstveno se smanjuje mogućnost slučajnog ili namernog oštećenja kablova i celokupne opreme za punjenje dok automobil stoji na javnoj površini. S obzirom da se instalacije za indukcioni bežićni punjač nalaze pod zemljom, punjač je moguće zamaskirati da izgleda kao poklopac šahta.

BMW najavljuje da će proizvodnja ovih punjača početi u julu, kao i da će prvo biti ponuđeni u zakup korisnicima u Nemačkoj, da bi kasnije bili dostupni i u SAD, Velikoj Britaniji, Japanu i Kini, prenosi „b92“.

Model 530e je plug-in hibrid ukupne snage 252 ks (185 kW) i 420 Nm, koji 2.0 litarski turbo benzinski motor kombinuje sa električnim agregatom. Koristeći isključivo električni pogon, ovaj automobil sa punim baterijama može da pređe oko 26 km.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор