Postavljen prvi punjač za elektrovozila u Srbiji

Ispred Mašinskog fakulteta u Beogradu postavljen je prvi u Srbiji, superbrzi javni punjač za električne automobile, kapaciteta 50 kilovata, koji u toku od 24 sata može da dopuni baterije oko 70 automobila.

Postavljanjem ovog punjača, Beograd i Srbija se uključuju u maršutu takozvane Zelene balkanike, organizovane u okviru projekta „zelene mobilnosti“, kojim se promoviše korišćenje elektromobila na auto-putu od Minhena do Kopra, preko Salcburga, Ljubljane, Zagreba, Beograda, Skoplja, Tirane, Podgorice, Dubrovnika, Splita i Zadra.

Na konferenciji održanoj na Mašinskom fakultetu u sklopu dana Slovenačko-srpskog prijateljstva, dekan Radivoje Mitrović je istakao da je fakultet ponosan na svoj „Formula student tim“ koji pravi elektrobolid „Drumska strela“, prenose “Večernje novosti”.

Na ideji postavljanja niza superbrzih elekropunjača u našem regonu zajedno rade rotari klubovi i automobilski klaster Slovenije sa partnerskim kompanijama kao što su “Hidria”, „Avantkar“, “BMW”, “Petrol”, “Plan-net”…

Na svečanom puštanju u rad prvog srpskog javnog punjača za elektrokola veliku pažnju građana privukli su električni modeli „tesla“, „reno zoe“, „BMW i3“. Po rečima Tomaža Berločnika, generalnog direktora Petrola, cena punjača iznosi oko 25.000 eura, a sa postavljanjem i ostalim troškovima ona dostiže i 50.000 eura.

Sa platoa ispred Mašinskog fakulteta javni električni punjač za automobile narednih dana će biti premešten i trajno stacioniran na benzinskoj stanici Petrola na Adi Ciganliji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор