Velike autokompanije grade mrežu elektropunjača

Četiri velika svetska proizvođača vozila, „Folksvagen“, „Dajmler“, „BMW“ i „Ford“, postigla su dogovor o izgradnji evropske mreže punjača velike snage za električne automobile, čime će se obezbediti neophodan preduslov za ubrzani razvoj proizvodnje i prodaje elektrovozila.

Planirano je da se do 2020. godine širom evropskog kontinenta izgradi 400 stanica za brzo punjenje automobilskih pogonskih baterija, što će značajno olakšati kretanje vozila na struju na dužim relacijama, prenosi „B92“.

Ovo je jedan od retkih slučajeva da se četiri velike kompanije iz auto-industrije udruže sa ciljem realizacije tako velikog projekta, što nedvosmisleno pokazuje njihovu spremnost da svoju budućnost u znatnoj meri vežu za razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture.

Na početku projekta planirana je izgradnja prve serije od 20 brzopunećih stanica, koje bi trebalo da budu u funkciji već do kraja ove godine. U 2018. godini je planirano postavljanje još 100 takvih stanica, dok bi instaliranje svih dogovorenih 400 stanica trebalo da bude završeno do 2020. godine.

Predviđeno je da se brzi punjači prvo instaliraju u Nemačkoj, Norveškoj i Austriji, i to na svakih 120 km autoputa, tako da relativno mala autonomija u vožnji električnih automobila više ne bude tolika prepreka prilikom dužih putovanja.

Sporazum o realizaciji ovog projekta proizvođači automobila su potpisali sa kompanijom za pružanje usluga na autoputevima „Tank & Rast“, trgovačkom mrežom „Circle K“ i energetskom kompanijom „OMV“.

U projektu nazvanom „Ionity“, svaki od 4 partnera imaće jednak udeo u kapitalu, a ostavljena je i mogućnost da se u ovaj posao naknadno uključe i druge automobilske kompanije zainteresovane za izgradnju panevropske mreže brzih elektropunjača.

Treba podsetiti da se u okviru Volkswagen grupe nalaze brendovi VW, Audi, Seat, Škoda…, da je Daimler vlasnik Mercedesa i Smarta, dok u okviru BMW-a, pored matičnog brenda, posluje i MINI, što uz Ford čini desetak auto-marki za čiju je dalju proizvodnju u Evropi neophodno da postoji i razvijena infrastruktura brzih punjača električnih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор