Do sledećeg leta VW postavlja 2.000 punjača u SAD

Nemačka kompanija „Volkswagen“ najavljuje da će preko svoje filijale “Elektrifikacije Amerike” (Electrify America) do sledećeg leta instalirati širom SAD 2.000 punjača za elektromobile.

Firma “Elektrifikacije Amerike” je formirana u sklopu nagodbe VW-a sa vladom SAD, a nakon “Dizelgejt” afere koja je nemačkog automobilskog giganta koštala oko 30 milijardi eura, što zbog naknade kupcima spornih automobila, što zbog kazni koje je u zemljaма širom sveta morala da plati zbog kršenja propisa o emisiji štetnih gasova.

Do narednog juna VW će instalirati elektropunjače na više od 500 stanica širom SAD, uključujući tu i 100 lokacija kod „Walmart“ marketa u 34 savezne države. Ove stanice za punjenje nalaziće se u 17 metropolitskih oblasti i uz autoputeve u najmanje 39 država. Stanice na autoputevima će biti opremljene sa 4 do 10 ovakvih punjača, dok će ih u gradovima biti postavljeno od 3 do 6.

U sklopu ovoga posla, na benzinskim stanicama će biti instalirani i različiti konektori za povezivanje vozila sa elektropunjačima, koji će omogućiti punjenje baterija različitih kapaciteta, od 50, 150 i 350 kW, prenosi „b92“.

Na tržištu trenutno nema vozila sa kapacitetom većim od 350 kW, međutim proizvođači najavljuju da će ih uskoro biti. To su pre svega „Audi E-Tron“ i „Porsche Mission E“, kao i VW I.D. porodica, koji će, i pored toga što će biti jači, takođe podržavati punjenje za 350 kW.

Na primer, superpunjači kompanije „Tesla“ pune snagom između 120 i 140 kW, što je Modelu S sa baterijom od 90 kWh dovoljno da se napuni za sat vremena. Teoretski, sistem od 350 kW može povećavati domet baterije za oko 32 kilometra na svakih minut punjenja, što iznosi 482 km za 15 minuta punjenja.

Ovaj projakat će nemačkog giganta koštati 370 miliona eura, u ukupnom ulaganju od dve milijarde dolara koliko će VW investirati u celokupnu EV infrastrukturu u SAD, uključujući tu i edukaciju o ovoj tehnologiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор