Od 2017. ukradeno 1,2 mlrd. $ u kriptovalutama

Radna grupa za borbu protiv krađe podataka na Internetu (APWG) procenjuje da je od početka 2017. godine do danas ukradeno oko 1,2 milijarde dolara u kriptovalutama.

Istraživanjem ove neprofitne organizacije o kriptovalutama bile su obuhvaćene kako prijavljene, tako i one krađe koje nisu bile prijavljene.

– Kriminalci koriste kriptovalute u ilegalnim aktivnostima, poput trgovine drogom i pranja novca, a sada primećujemo da su počeli i da kradu same kriptovalute. Procenjujemo da je od navedenih 1,2 milijarde dolara vraćeno svega oko 20 posto, ili čak i manje – rekao je predsednik APWG-a Dejv Jevans, a prenosi agencija „Rojters“.

Po njegovim rečima, Uredba o zaštiti podataka na internetu (GDPR), koja je u EU stupila na snagu 25. maja, neće ništa promeniti, odnosno još će i sprečiti zakonodavna tela u pronalaženju sajber kriminalaca.

– Ograničavanjem pristupa ključnim informacijama, novi zakon će znatno omesti istrage o kibernetičkom kriminalu, krađi kriptovaluta i identiteta, ucenjivačkom i zlonamernom softveru, prevarama i prisvajanju procesne snage kompjutera kojima „rudari“ vade kriptovalute – istakao je Jevans.

On je dodao da će primenom GDPR-a građani imati veću privatnost na internetu, ali istovremeno više neće biti tako lako ući u trag sajber kriminalu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор