Električni automobili udružili BMW i JLR

Nemački BMW i najveća britanska automobilska kompanija Jaguar Land Rover (JLR) najavljuju da će se udružiti kako bi smanjili troškove i uspešno parirali konkurentima u trci za proizvodnju električnih automobila za masovno tržište.

Partnerske kompanije u najnovijoj industrijskoj alijansi, formiranoj zarad rešavanja izazova koje postavljaju električni i autonomni automobili, navode da će zajednički raditi na razvoju električnih motora, menjača i energetske elektronike, piše londonski Gardijan.

Kako se dalje navodi, kompanije će ulagati u istraživanje i razvoj, inženjering i nabavku, kako bi podržale obimnu proizvodnju električnih automobila, čime će potrošačima omogućiti da odustanu od automobila na benzinski i dizel pogon.

Prema rečima tehničkog direktora JLR-a, Nika Rodžesa, partnerstvo će biti obostrano korisno u vreme kada se automobilska industrija suočava s najvećom tehnološkom promenom. On je istakao da se vremena menjaju i da su kupci sve više zainteresovani za električna vozila, zbog čega je važno raditi na razvoju naprednih tehnologija.

– Naše dve kompanije će zajedno imati priliku da efikasnije zadovolje potrebe kupaca skraćivanjem vremena razvoja i bržim plasiranjem vozila i najnovijih tehnologija na tržište – kaže član upravnog odbora BMW-a Klaus Frojhlih.

Inače, nemački BMW je bio jedan od prvih velikih proizvođača automobila koji je na tržište lansirao potpuno električni automobil. Jaguar Land Rover takođe ima svoj električni automobil, a obe kompanije imaju i niz hibridnih modela.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор