Bundestag usvojio paket migracionih zakona

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag usvojio je paket migracionih zakona kojima se pooštravaju uslovi za izdavanje azila, a olakšavaju uslovi za useljavanje kvalifikovane radne snage za potrebe tržišta rada.

Ovim paketom je obuhvaćeno sedam zakona koji se odnose ne samo na takozvani „uređeni povratak“ i olakšano proterivanje stranaca koji nemaju pravo na azil u Nemačkoj, već i na useljavanje stručnih radnika i njihovu integraciju u nemačko društvo.

Prema oceni nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, bolji pristup strane stručne radne snage nemačkom tržištu rada je „veoma važan deo“ buduće migracione politike Nemačke, prenosi agencija Tanjug.

Naime, novi Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućiće svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Nemačku u potrazi za poslom u svim oblastima rada, ne samo u onima u kojima je prisutan deficit radne snage.

Zakonom je takođe predviđeno i da kvalifikovani stručnjaci, ukoliko dovoljno poznaju nemački jezik, mogu da ostanu u Nemačkoj do šest meseci kako bi tražili posao, a tokom tog perioda neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Nove zakonske odredbe trebalo bi da u praksi smanje deficit stručne radne snage u Nemačkoj, pišu mediji u toj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор