Od sledeće godine u Nemačku i bez ugovora o radu

Od sledeće godine u Nemačkoj bi trebalo da počne primena novog zakona po kojem će u ovu zemlju moći da se doseli svako ko ima stručnu kvalifikaciju za traženu struku, bez obzira da li na tamošnjoj evidenciji nezaposlenih ima Nemaca ili državljana EU koji bi mogli da rade taj posao.

Nemačka sebe tokom proteklih decenija nije posmatrala kao useljeničku zemlju, iako je svake godine odobravala boravak za više od 100.000 stranaca. Novi zakon o doseljavanju stručne radne snage, koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri, trebalo bi dodatno da olakša dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU. Međutim, iako se nemački privrednici raduju novom zakonu, u Bundestagu se politička debata o ovoj temi usijala, javlja Dojče vele.

Po novom zakonu, u Nemačku će moći da se doseli svako ko ima ugovor o radu sa nemačkim poslodavcem i kvalifikovan je za taj posao i više se neće prvo proveravati da li na tržištu ima Nemaca ili državljanina EU koji bi imali pravo prvenstva zapošljavanja. Pored toga zakon će i onima koji dolaze bez ikakvog ugovora dozvoliti 6 meseci boravka, kako bi na licu mesta tražili posao, uz napomenu da tokom tog perioda stranac mora sam da se izdržava. Ovakvo pravo su do sada imali samo fakultetski obrazovani stranci, a ono će sa novim zakonom biti prošireno na bilo koji stepen stručne spreme.

Pored svega navedenog, novim propisima bi trebalo da bude rešen i problem statusa tražilaca azila, koji sada mogu da ostanu u Nemačkoj samo privremeno, ukoliko je, recimo, u njihovoj zemlji rat. Inače, nemačkoj privredi trenutno nedostaje oko 1,2 miliona radnika, posebno u oblasti nege starih i bolesnih, kao i u transportu, građevinarstvu, zdravstvu…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор