Šta je novo u nemačkom zakonu o zapošljavanju?

Vlada Nemačke je pre nekoliko dana usvojila Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage, koji bi od 2020. godine trebalo da omogući lakše zapošljavanje takvih radnika i iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Novi nemački zakon o zapošljavanju građana iz država van EU, odnosno zakon o useljavanju stručne radne snage u tu zemlju, donosi nekoliko značajnih promena koje bi i građanima Srbije mogle da olakšaju pronalaženje posla u najjačoj evropskoj privredi.

Na sajtu nemačke vlade se navodi da je jedna od najvećih promena to što će se izraz “kvalifikovani radnik” ubuduće koristiti ne samo za radnike sa visokom, odnosno fakultetskom stručnom spremom, već i za radnike sa srednjim stručnim kvalifikacijama, kojima će to olakšati u Nemačkoj put do posla.

Novo je i što će srednje kvalifikovani stručnjaci ubuduće moći da uđu u Nemačku i pre no što pronađu posao za sebe, kao što je to do sada važilo samo za visokoobrazovanu radnu snagu. Radnicima koji mogu da dokažu da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju šest meseci i osnovno znanje nemačkog jezika, novi zakon omogućava da dobiju boravišnu dozvolu koja će im biti produžena ako tokom tih šest meseci pronađu posao, prenosi “Blic” pozivajući se na navode nemačkog “Velta”.

U određenim okolnostima radnik će moći i da nakon dolaska u Nemačku dokaže da poseduje stručnost, što znači da kvalifikovani stranci mogu da uđu u zemlju i možda čak i da počnu da rade istovremeno dok traje postupak priznavanja njihovih diploma i kvalifikacija. Na stalni boravak radnici će moći da se prijave ukoliko četiri godine konstantno imaju boravišnu dozvolu i rade i plaćaju penzione doprinose najmanje 48 meseci.

Bitna razlika u odnosu na dosadašnji zakon je što nemački poslodavci više neće morati da dokazuju da za radno mesto na kojem su angažovali imigranta nije bilo moguće pronaći odgovarajućeg radnika iz Nemačke ili EU. Zakonom se takođe olakšava i ostanak radnika u Nemačkoj radi doškolovavanja i priznavanja stručnih i profesionalnih kvalifikacija.

Za tražioce azila novi zakon predviđa mogućnost dobijanja privremene dozvole boravka i rada u trajanju od dve godine, što znači da tražilac azila ne sme biti proteran iz Nemačke ukoliko dve godine ima posao.

Ovaj Zakon stupiće na snagu 1. januara 2020. godine do kada će važiti postojeće norme o zapošljavanju stranaca, a do tada još treba da ga usvoji i Bundestag. Prema podacima nemačkog Instituta za istraživanje tržišta rada, ovoj zemlji trenutno nedostaje 1,2 miliona radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор