Novi zakon će privući još više radnika u Nemačku

Kao odgovor na intenzivan ekonomski procvat, Nemačka priprema novi zakon o useljeništvu, kojim pokušava da pojednostavi procedure i privuče što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja.

Kako bi se stalo na put hroničnom nedostatku kvalifikovanih radnika u Nemačkoj, novi zakon je već u pripremi, a kako se najavljuje, omogućiće lakše useljavanje ne samo visoko obrazovanih kadrova, već i stručnjaka srednjoškolskog nivoa obrazovanja.

– U Nemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je ‘de jure’. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu, pa će svaki kvalifikovani radnik, koji uspe da dođe u Nemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiti posao ukoliko pokaže potrebnu veštinu i znanje – objašnjava novinar Mirsad Kebić koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu.

On napominje da useljavanje u Nemačku ide lančano, odnosno da svako ko tu dođe za sobom povlači i nekog svog, kao i da mnoge nemačke firme daju premije svojim radncima koji uspeju da dovedu još nekog sposobnog da zadovolji probni rad, prenosi “Klix”.

– Prednost je što starosna dob ne znači baš mnogo za kadrovski deficitarne poslove. Na primer, kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara ili tesara važi pravilo “samo dođi” – napominje Kebić i dodaje da najvažniju ulogu na kraju uvek ima što bolje poznavanje nemačkog jezika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор