Koliko je Nemačka atraktivna top stručnjacima?

Za radnike i investitore iz celog sveta Nemačka je atraktivna zemlja, a slično je i kada je reč o studiranju. Međutim, rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da vrhunski stručnjaci ipak radije biraju neke druge zemlje, navodi Dojče vele.

Studija nemačke fondacije Bertelsman i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pod nazivom „Indikatori atraktivnosti za talente“, u obzir je uzela: izglede za napredovanje u struci, prihode i poreze, perspektive za članove porodice, stručno okruženje, različitost i kvalitet života i stepen komplikovanosti dobijanja viza i boravišnih dozvola za visokokvalifikovane radnike i članove njihovih porodica.

Rezultati su pokazali da je Nemačka raj za studente i preduzetnike, a samo su Švajcarska i Norveška atraktivnije za akademce. Slično je i sa investitorima koje privlači nemačka preduzetnička atmosfera, mada je Nemačka tu na šestom mestu, iza Kanade, Novog Zelanda, Švajcarske, Švedske i Norveške.

Međutim, nemačka popularnost pada kada su u pitanju stručnjaci. Za migrante sa najmanje jednim masterom daleko su atraktivnije zemlje poput Australije, Švedske, Švajcarske, Kande i Novog Zelenda, zbog „povoljnijih okolnosti na tržištu rada“. Uprkos činjenici da joj nedostaje stotine hiljada visokokvalifikovanih radnika, Nemačka je tu tek na dvanaestom mestu od 35 zemalja OECD-a.

Jedan od glavnih razloga za ovakvu sliku je to što se u Nemačkoj strane stručne diplome „slabo vrednuju“, te je nostrtifikacija škakljiva tema, a naročito za pridošlice iz zemalja van EU. Iako nemački poslodavci nemaju poverenja u strane diplome, država je usvojila novi zakon za uvođenje olakšica u privlačenju stručnjake iz zemalja van EU. Tako će od sledeće godine biti ukinut uslov da poslodavac ne sme da zaposli kvalifikovanog stranog radnika ako takvog može da nađe u Nemačkoj ili EU, a stručnjacima će dolazak u Nemačku biti dozvoljen i pre nego što nađu poslodavca koji bi za njih garantovao.

– Nisu samo diplome i sporo izdavanje viza za stručnjake i članove njihovih porodica odgovorni za slab rejting Nemačke. Mnogi faktori koji izlaze iz okvira zakonodavstva utiču na tu odluku, prvenstveno atraktivnost za članove porodica, zbog čega imidž treba popraviti dodatnim reformama i zakonskim olakšicama. Tu uvek postoji i jezička barijera, jer je engleski globalni jezik stručnjaka koji se stoga rađe sele u neku zemlju engleskog govornog područja, poput Australije, Kanade ili SAD – objašnjava Stefano Skarpeta, direktor OECD-ovog odeljenja za istraživanje rada.

U studiji se navodi i primer Švajcarske, u kojoj engleski isto tako nije službeni jezik, a koja je u odnosu na Nemačku u prednosti, jer se tamo razvila tzv. „kultura dobrodošlice“ koju u Nemačkoj još uvek treba tražiti svećom. Pored toga, u Švajcarskoj su i plate veće, a porezi manji, napominje Dojče vele.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор