U Nemačkoj stupio na snagu Zakon o useljavanju stručnjaka

U Nemačkoj je 1. marta stupio na snagu novi Zakon o useljavanju kvalifikovanih stručnjaka iz zemalja van EU, prema kojem se kao stručnjaci više ne računaju samo ljudi sa visokom stručnom spremom, već i stručnjaci čije je obrazovanje trajalo najmanje dve godine i ekvivalentno je nemačkom obrazovanju.

Zakon se odnosi na stručnjake iz zemalja van EU koji mogu da dokažu da imaju odgovarajuće stručne kvalifikacije i ugovor o radu u Nemačkoj. Takođe, njihove diplome moraju biti priznate u Nemačkoj u roku od tri meseca nakon predaje svih potrebnih dokumenata, a proces izdavanja vize sada bi trebalo da traje najviše četiri do šest nedelja. Ovim zakonom nisu obuhvaćeni pomoćni poslovi za koje nije potrebna stručna kvalifikacija, ali radnci koji imaju osnovnu profesionalnu kvalifikaciju i ugovor o radu ili ponudu za posao u Nemačkoj, mogu da se dokvalifikuju, prenosi Dojče vele.

Svako ko ima ugovor o radu u Nemačkoj ili konkretnu ponudu za posao dobiće dozvolu boravka na četiri godine ili onoliko koliko traje taj ugovor, a nakon isteka četiri godine stručnjaci stiču pravo na neogračeni boravak i moći će trajno da se nastane u Nemačkoj. Zakonom je omogućeno da svako ko želi da traži posao u Nemačkoj može da dobije vizu na šest meseci, uz preduslov da ima novac za pokrivanje troškova života tokom tog perioda i da govori nemački jezik na nivou B2.

Novi zakon se odnosi i na strance koji su mlađi od 25 godina, a žele da studiraju ili se stručno obučavaju u Nemačkoj. Oni koji nakon diplomiranja rade dve godine u Nemačkoj imaće pravo na stalan boravak. Poseban propis tiče se stručnjaka starijih od 45 godina, koji ako žele da se dosele u Nemačku moraju da imaju platu od najmanje 3.685 eura bruto ili dokaz da su uplaćivali novac za adekvatnu penziju. Svi koji u Nemačku dolaze sa porodicom moraće da prilože dokaz da mogu da je izdržavaju, kao i da imaju dovoljno prostran stan, što je oko 950 eura i 10 do 12 kvadratnih metara prostora po osobi. Supružnici i deca starija od 16 godina moraće da imaju osnovno znanje nemačkog jezika na nivou A1, a pridošlice neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Iako je novi Zakon o useljavanju kvalifikovanih stručnjaka iz zemalja van EU stupio na snagu juče, stari zakon koji se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana važiće do kraja godine. Po tom zakonu, za dolazak u Nemačku nije bila potrebna diploma, niti položen ispit o poznavanju jezika, a mogli su da dolaze i nekvalifikovani radnici.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор