Monsantov herbicid odgovoran za kancer!

Presudivši u korist bračnog para koji tvrdi da je zbog izlaganja Monsantovom herbicidu dobio kancer, sud u Ouklandu je kaznio hemijsku kompaniju sa dve milijarde dolara i 55 miliona odštete bračnom paru, saopštili su tužioci.

Presuda je usledila nakon nekoliko slučajeva koje je američka hemijska kompanija već izgubila na sudu zbog istog tog herbicida, a pred federalnim i državnim sudovima u SAD je čeka još hiljade sličnih tužbi, prenosi CNN.

Međutim, u nemačkoj kompaniji Bajer, koja je vlasnik Monsanta, insistiraju na tome da je glifosat, aktivna materija herbicida Raundapa, bezbedan za ljude. Bajer je razočaran ovakvom odlukom suda i žaliće se na presudu u ovom slučaju, saopšteno je iz kompanije.

Sedamdesetogodišnji tužitelji Alva i Alberta Piliod iz Livermora koristili su herbicid Raundap na svom imanju duže od tri decenije, a u razmaku od četiri godine im je dijagnostikovan kancer istog tipa, ne-Hodžkinov limfom, objašnjavaju njihovi sudski zastupnici.

Inače, prema podacima Nacionalnog centra za infomacije o pesticidima, herbicid Raundap je najkorišćeniji herbicid u Sjedinjenim Američkim Državama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор