Amerikanci kažu da Glifosat ipak nije kancerogen?

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) saopštava da je nakon završenih analiza u vezi štetnosti Glifosata zaključeno da prilikom upotrebe ove aktivne supstance nema opasnosti po zdravlje ljudi, jer nije kancerogena ako se pravilno koristi prema uputstvu za upotrebu.

Oko ovog herbicida i njegovog uticaja na zdravlje čoveka i okolinu već godinama se vode rasprave, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ga je još 2015. godine označila kao „verovatno kancerogenu materiju za ljude“. Zbog sumnje da je kancerogen, Evropska unija je dozvolu za upotrebu Glifosata produžila do 2022. godine, a neke njene članice su htele i poptuno da ga zabrane, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je prva evropska zemlja koja je preduzela snažne mere, donošenjem odluke o zabrani Glifosata nakon 2023. godine, uprkos upozorenjima poljoprivrednika da bi se njegovo ukidanje bez inovativnih i alternativnih rešenja moglo odraziti na pad proizvodnje. Francuski plan je uzeo u obzir smanjenje upotrebe herbicida za 50% do 2025. godine uz održavanje visokog kvaliteta poljoprivrednih prinosa, ali je već nekoliko puta odlagan jer se prodaja takvih proizvoda neprestano povećava, te se plan čini nedostižnim. Naime, zbog moguće zabrane 2018. godine, prodaja Glifosata je u Francuskoj porasla za 10%.

Inače, Glifosat je proizvod američkog Monsanta, ali ga je sa kupovinom ove hemijske kompanije preuzeo nemački Bajer. Glifosat je najčešće korišćen herbicid u svetu i prvenstveno se koristi u poljoprivredi, ali i za održavanje travnjaka i sportskih terena, posebno golf terena. Ovaj herbicid je ujedno i najispitivaniji pesticid u svetu, pa američka studija verovatno neće biti i poslednja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор