Volkswagen definitivno zavladao svetskim tržištem

Nakon saopštenja japanske kompanije Toyota da je u prošloj godini prodala u svetu ukupno 10,59 miliona vozila, postalo je i zvanično potvrđeno da je najbolji u prošloj godini bio nemački Folksvagen, sa ukupno 10,83 miliona isporučenih automobila.

Naime, više nema dileme oko pitanja da li je Volkswagenov veliki rival Toyota možda bio bolji u 2019. godini, budući da su Japanci zvanično obelodanili da su prodali 10,59 miliona vozila, što je manje od 10,83 miliona automobila koliko ih je prodao Folksvagen, prenose Večernje novosti.

VW grupacija je u prošloj godini nadmašila i alijansu Renault-Nissan, koja je prodala ukupno 10,75 miliona vozila, čime je takođe nadmašila Toyotu, te se našla na drugoj poziciji. Od ukupnog broja prodatih vozila, Nissan je isporučio 5,65 miliona vozila, a Renault 3,9 miliona, dok je treći partner u okviru alijanse, kompanija Mitsubishi, prodala 1,2 miliona vozila.

Što se tiče rang liste najuspešnijih automobilskih kompanija, američki proizvođač General Motors (GM) je više od sedam decenija držao prvo mesto po prodaji vozila u svetu, dok ga sa trona nije skinula Toyota 2008. godine. Prodaja GM-a se poslednjih godina smanjila, da bi u prošloj godini završila na brojci od 9 miliona, zbog čega više ne predstavlja ozbiljnog konkurenta kompanijama u samom vrhu liste.

Statistički podaci pokazuju da je Toyotina prošlogodišnja prodaja porasla za 2 posto u odnosu na 2018. godinu, Mitsubishi je takođe zabeležio rast prodaje od čak 18 posto, a Renault od 3 posto, dok je prodaja Nissanovih vozila pala za skoro 3 procenta. Naime, drugog najvećeg proizvođača automobila u Japanu, kompaniju Nissan, prošle godine je potresao skandal vezan za hapšenje izvršnog direktora Karlosa Gona zbog finansijskih zloupotreba.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор