Srpski izvoz digitalnih i IT usluga dostigao 1,5 mlrd. €

Srbija je u prošloj godini izvezla digitalnih i IT usluga u vrednosti 1,5 milijardi eura, izvestio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i najavio formiranje tržišta rizičnog kapitala koje će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija.

Govoreći na otvaranju konferencije „Innovation talk 2020“, Popović je formiranje tržišta rizičnog kapitala nazvao novim poglavljem u razvoju srpskog inovacionog ekosistema. On je objasnio da je „takozvano ‘vi-si’ finansiranje važan instrument za razvoj startap zajednice i obavezan deo svakog startap sistema.

– Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring – rekao je Popović i dodao da podaci o zapošljavanju i broju patenata pokazuju da su firme podržane od „vi-si“ fondova sklonije da značajnije doprinose ukupnoj ekonomiji.

Završavajući izlaganje, ministar je istakao da je Srbija prepoznata i u svetskom inovacionom ekosistemu. Sve više multinacionalnih kompanija dolazi kod nas kako bi tu otvorile svoje istraživačke centre, istakao je Popović i naglasio da je i sve više srpskih startapova koji privlače investicije vredne desetine miliona dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор