Nemačka u potrazi za 100.000 železničara

Nemačka železnica (Dojče Ban) u narednim godinama planira da zaposli čak 100.000 novih radnika, koje traži i van svojih granica, a na poslednji konkurs ove kompanije prijavilo se čak 11.000 kandidata iz Španije, javlja Dojče vele.

Nemci u Srbiji traže negovatelje, medicinske sestre, vozače, majstore svih vrsta, IT stručnjake, inženjere, lekare i još puno drugih profesionalaca, a sada su na red došli i železničari. Nemačka železnica zapošljava 320.000 ljudi, od toga 200.000 u Nemačkoj, i njena potreba za novim radnicima je ogromna. Ipak, kompanija strahuje od praznog domaćeg tržišta rada i odlaska u penziju bejbibum generacije, radnika rođenih od sredine četrdesetih do šezdesetih godina prošlog veka.

Stoga Nemačka železnica već u ovoj godini traži da zaposli 2.300 mašinovođa, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara. Svima onima koje će uključiti u ubrzanu obuku nudi besplatan kurs jezika, a navodno brine i o smeštaju, dok je stalan posao zagarantovan. Železnica od nedavno ima i „cross border jedinicu“, koja za radnicima traga u inostranstvu, a pored Španije, u fokusu je i Srbija, Severna Makedonija, Rumunija, Grčka i Italija.

Prema rečima Martina Zajlera, člana upravnog odbora Dojče Bana zaduženog za ljudske resurse, veliko interesovanje španskih kandidata je pokazalo da je „ispravno pronalaziti nove puteve u pridobijanju personala“.

Sa početkom primene novog zakona, srpski državljani će od 1. marta moći da konkurišu za deficitarna zanimanja u Nemačkoj pod istim uslovima kao i njeni državljani. Novi zakon će doneti olakšice u pogledu zapošljavanja građana zemalja Zapadnog Balkana, ali i određena ograničenja za pojedine starosne grupe doseljenika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор