Nemačka tajna služba traži radnike i u javnom prevozu

Oglase u kojima traže IT stručnjake, naučnike i druge saradnike, Nemačke tajne službe obajvljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima u nadi da će na taj način doći do najboljih kandidata, piše Dojče vele (DW).

„U tajnosti činiti dobro” – slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje nove saradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalisticke službe – „Činiti pravu stvar“. U berlinskoj podzemnoj železnici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova, koje je u potrazi za IT stručnjacima, uz poziv „Diplomatija i digitalno – Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova“.

Nemačke tajne službe imaju više od 30 praznih radnih mesta, od čega oko polovinu za kompjuterske stručnjake, dok bi Savezna policija ove godine trebalo da zaposli 2.150 novih radnika. Kako bi se obezbedilo dovoljno ljudi za popunjavanje svih poziciija, kriterijimi su sniženi, pa je dopušteno više pravopisnih grešaka nego ranije, dok su kod testiranja telesne spremnosti izbačeni skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

– Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost nego i za društvene mreže i medije. Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou – kaže kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg, Tomas-Gabrijel Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblsti objašnjava zakasnelim prilagođavanjem celokupnog sistema eri digitalizacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор