Plan vlade za smanjenje zagađenja iz starih postrojenja

Vlada Srbije je u cilju smanjenja zagađenja vazduha donela Nacionalni plan za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP).

Radi se o rekonstrukciji i modernizaciji industrijskih postrojenja čija ukupna ulazna instalisana toplotna snaga iznosi 50 MW i više, a koja su puštena u rad pre 1. jula 1992. godine. Među takvim postrojenjima su Termoelektrana Nikola Tesla A (A1-A3, A4-A6) i B (B1-B2), Termoelektrana Kostolac A1, A2 i B1-B2, Termoelektrana – toplana Novi Sad, Toplana Vreoci Kolubara Prerada, NIS a.d. Energana Novi Sad, NIS a.d. Atmosferska destilacija II i NIS a.d. Energana Pančevo.

Na nekim od ovih postrojenja biće urađeno odsumporavanje dimnih gasova, na nekima će se raditi na smanjenju azotnog oksida, a negde će biti odrađena rekonstrukcija elektrofilterskih sistema. Stanje ovih postrojenja i ograničena finansijska sredstva domaćeg energetskog sektora onemogućili su Srbiju da ispuni zahteve LCP direktive do propisanog roka, koji je prošao 31. decembra 2017.

Cilj LCP direktive jeste smanje ukupne godišnje emisije sumpor dioksida (SO2), oksida azota (NOx) i čestičnih materija iz starih velikih postrojenja za sagorevanje obuhvaćenih NERP-om, kako bi se najkasnije do 1. januara 2028. godine dostigle granične vrednosti emisija koje su propisane Direktivom Evropskog parlamenta i Saveta od 24. novembra 2010. godine o industrijskim emisijama (IED), prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор