Balkanskih 16 termoelektrana zagađuje više nego 250 evropskih!

Sekretarijat Energetske zajednice poslao je pismo Srbiji zbog nepotpune primene Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje, u kojem se navodi da 16 termoelektrana na ugalj u regionu Zapadnog Balkana ispušta više štetnih materija nego 250 termoelektrana na ugalj u celoj Evropi.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač tim povodom je istakao da Agenciji za zaštitu životne sredine Evropske unije naša zemlja šalje podatke o zagađenju, iako je Srbija jedina država članica tog tela koja nije usvojila Nacionalni plan za smanjenje emisije štetnih gasova, prenosi agencija Tanjug.

Rešenje za velike ekološke probleme sa kojima se suočava naš region Kopač vidi u prelasku gradskih toplana na energente koji manje zagađuju, kao i veća ulaganja u obnovljive izvore energije. Diversifikacija u snabdevanju gasom, kako kaže, predstavljala bi samo privremeno rešenje za problem zagađenja, jer do 2050. godine gas više neće biti primarni energent u EU.

– Gas je privremeno rešenje, a krajnje su jedino obnovljivi izvori energije i veoma visoka energetska efikasnost. Tu ceo region zaostaje, pre svega jer je finansiranje obnovljivih izvora ovde još uvek skupo, posebno u energetici. Sve zemlje, osim Makedonije i Crne Gore, imaju i dalje visoke, izuzetno skupe i nepotrebne subvencije za ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a ona se mogu finansirati „normalnim“ investicijama na tržištu, bez bilo kakvih podsticaja – poručuje Kopač.

Kako dalje objašnjava, ovakva politika mnogih zemalja u našem regionu vodi ka sve većem zaostajanju za EU koja ide izuzetnom brzinom u potpunu dekarbonizaciju do 2050. godine, kada
neće biti gasa u EU, jer će sav doprinos u energetici biti na obnovljivim izvorima. Kada je reč o elektranama na ugalj, evropske elektrane imaju filtere dok one u našem regionu nemaju, zbog čega značajno lošije utiču na životnu sredinu. Kopač, međutim, konstatuje da ipak postoje pomaci, a kao primere izdvaja termoelektrane Ugljevik u BiH i termeolektranu Kostolac u Srbiji.

– Investicije potrebne za filtere na postojećim termoelektranama u Srbiji se procenjuju na 640 miliona eura – dodao je Kopač i istakao da je i dalje je potrebno ulagati u smanjenje nivoa zagađenja u termoelektranama Nikola Tesla 1 i 2, Kostolac 1 i 2, u termoelektranu Kosovo, kao i u termoelektrane Kakanj, Tuzla i Ugljevik u Bosni i Hercegovini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор