Nemačka do 2035. gasi elektrane na ugalj

Nemačka će do 2035. godine speovesti u delo plan gašenja nacionalnih elektrana na ugalj, što podrzumeva i da će operateri biti namireni sa milijardama eura odštete, saopštila je vlada u Berlinu, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Savet koji je imenovala nemačka vlada dao je pre godinu dana preporuku da bi Nemačka trebalo da prestane sa korišćenjem uglja za proizvodnju električne energije najkasnije do 2038. godine, u sklopu borbe protiv klimatskih promena.

Napori na tom planu usporili su se poslednjih meseci, posebno kada se zna da neki delovi istočne Nemačke zavise od rudnika lignita. Ipak, zvaničnici na saveznom nivou i guverneri tih saveznih pokrajina uspešno su usaglasili plan gašenja postrojenja na ugalj, po kojem će se 2026. i 2029. godine napraviti presek kako bi se utvrdilo da li Nemačka može da ostvari plan 2035. godine, tri godine pre isteka krajnjeg roka.

Nemačka više od trećine potrrbne struje crpi iz uglja, uz emisije velikih količina gasova koji doprinose globalnom zagrevanju. Zato će, prema rečima ministra finansija Olafa Šholca, operateri elektrana na ugalj biti obeštećeni ukoliko njihova postrojenja budu ranije zatvorena nego što je to prvobitno bilo planirano.

U tom slučaju će operateri u zapadnim nemačkim pokrajinama dobiti 2,6 milijardi eura, dok će oni na istoku biti obeštećeni sa 1,75 milijardi eura, pri čemu će isplata biti izvršena tek za 15 godina nakon gašenja postrojenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор