Srpske apoteke počele sa nabavkom maski za zaštitu od zagađenog vazduha

U pojedinim beogradskim apotekama počela je prodaja maski za zaštitu od aerozagađenja sa kojim se građani Srbije bore već mesecima, dok će žitelji Pančeva, Valjeva, Užica, Smedereva, Bora, Novog Sada i ostalih rizičnih gradova na nabavku maski sačekati još koji dan.

Kako saznaje eKapija, ove maske ipak neće biti “nano maske”, već će samo imati nešto gušći filter koji ne propušta čestice zagađenja, a njihova cena će se kretati od 110 dinara za maske za jednokratnu upotrebu, do 800 dinara za višekratne maske. Pored tih maski, u narednim danima se očekuje nabavka i pravih respiratornih maski kompanije 3M (East), koje se prave u Engleskoj.

Prema rečima Biljane Subotić, inženjerke tehnologije iz srpskog predstavništva kompanije 3M, poslednjih dana sve su učestaliji zahtevi distributera za zaštitnim maskama. Respiratorne maske za sada mogu da se kupe u prodavnicama zaštitne opreme i odeće, ali u narednim danima će ih biti i u određenim apotekama, rekla je ona i objasnila da su za ovakvu vrstu aerozagađenja potrebne maske koje ispunjavaju FFP2 evropski standard zaštite.

– Aerozagađenja mogu biti različita, a u trenutnim atmosferskim uslovima u našim gradovima reč je o čestičnim zagađenjima, pri čemu su to čestice prečnika od 2,5 do 10 mikrona, a takve čestice se mogu filtrirati respiratorima FFP2 nivoa zaštite. Da bi uspešno mogli da filtriraju čestice od 2,5 mikrona, takvi respiratori moraju dobro da dihtuju, te je potrebno pravilno ih postaviti prema uputstvu za upotrebu – ističe Subotićeva.

Ona je pri tom napomenula da hiruške maske ne dihtuju na lice i da njihova namena nije da korisnika zaštite od spoljašnjeg zagađenja, te stoga i da ne pomažu u ovakvim situacijama. Kako je istakla, maske koje koriste autolakireri, a koje su stručnjci savetovali da mogu da se koriste, takođe ne predstavljaju najbolju opciju za ovu vrstu aerozagađenja, jer se radi o 3M polumaskama sa filterima za gasove, za čim nema potrebe u uslovima čestičnog zagađenja.

Beograd se poslednjih dana našao na listi 10 najzagađenijih gradova sveta. Ispred Beograda su Sarajevo, koje je prvo na listi već danima, i azijski gradovi Kalkuta, Daka, Delhi, Katmandu, Lahor, Biškek. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, osetljive osobe treba da ograniče svoj boravak na gradskim ulicama na jutarnje i večernje sate.

– Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim rеspirаtоrnim i kаrdiоvаskulаrnim оbоljеnjimа, mаlа dеcа i stаriје оsоbе. Prеmа pоtvrđеnim infоrmаciјаmа iz zdrаvstеnih ustаnоvа, brој dеcе која su primljеnа nа lеčеnjе niје pоvеćаn, vеć је оvај brој uоbičајеn оdnоsu nа оnај kојi sе bеlеži u prеthоdnim gоdinаmа. Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru – poručuju iz Instituta Batut.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор