Osujećena fiktivna prodaja zaštitnih maski vredna 15 mil. €

Međunarodna kriminalna grupa pokušala je da nasamari nemački zdravstveni sistem ugovorivši fiktivnu prodaju zaštitnih maski za lice vrednih 15 miliona eura.

Naime, nemačke zdravstvene vlasti su sredinom marta sklopile ugovor sa dve kompanije u Cirihu i Hamburgu za nabavku zaštitnih maski, a komunikacija se odvijala preko veb-sajta u Španiji, za koji će se posle ispostaviti da je lažan. Dogovor za isporuku 10 miliona maski je propao, pa su nemački kupci preusmereni na „dilera“ od poverenja u Irskoj, koji ih je potom povezao sa dobavljačem iz Holandije.

Muškarac koji se dogovarao posao tvrdio je da ima jaku komercijalnu vezu sa navodnom holandskom kompanijom i dao je garancije da će ona biti u stanju da isporuči 10 miliona maski. Dogovorena je početna isporuka 1,5 miliona maski, za šta je trebalo avansno uplatiti 1,5 miliona eura.

Kada su kupci shvatili da se radi o prevari, odmah su se obratili svojoj banci u Nemačkoj, pokrenuvši međunarodnu poteru za presretanje sredstava i praćenje novca, a zatim je Interpol kontaktirao svoj nacionalni centralni biro u Dablinu i irsku banku, navodi se u saopštenju Europola.

Brzom intervencijom Nacionalnog biroa za privredni kriminal uspešno je zamrznuto 1,5 miliona eura na računu i identifikovana irska kompanija koja je uključena u prevaru. Za sada su uhapšene dve osobe u Holandiji, a istraga je još u toku širom Evrope, uz stalnu podršku Europola i njegovih partnera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор