Srpske kompanije se preusmerile na proizvodnju zaštitne opreme

Usled širenja pandemije korona virusa, kompanije u svetu, ali i u Srbiji, potpuno su ili delimično preusmerile svoju proizvodnju na izradu dezinfekcionih sredstava i medicinske zaštitne opreme i sredstava, poput maski, odela i respiratora.

Da bi uradili korisnu stvar, ali i opstali u periodu krize, srpski tekstilci su veliki deo svoje proizvodnje prebacili sa radnih i zaštitnih uniformi na izradu zaštitnih maski, dok su pojedine firme za proizvodnju alkoholnih pića deo svojih resursa preusmerili na pravljenje medicinskog alkohola za dezinfekciju, prenosi agencija Tanjug.

Tako je porodično preduzeće za izradu tekstilnih proizvoda Novitet iz Žitkovca kod Aleksinca polovinu svog poslovanja preusmerilo u izradu zaštitnih maski, mantila, kombinezona, kapa i kaljača. Ova firma dnevno može da napravi od 6.000 do 8.000 jednokratnih zaštitnih maski koje, kao i drugu zaštitnu opremu, isporučuju medicinskim ustanovama, domovima zdravlja, apotekama, domovima za stara lica, a deo proizvodnje su usmerili i ka Galenici.

I naša velika kompanija Vino Župa takođe je odlučila da svoju proizvodnju preusmeri na izradu medicinskog alkohola i dezinfekcionih sredstava za kliničke centre i bolnice, i to potpuno besplatno. Kompanija godišnje preradi više od 50.000.000 litara vina i jedina je u zemlji sa tolikim kapacitetima za preradu alkohola, koje je sada uposlila za proizvodnju medicinskog alkohola i dezinfekcionih sredstava na bazi hidrogena i hlora.

Inače, medicinski alkohol se proizvodi od kukuruza ili žitarica, međutim, Vino Župa kao sirovinu sada koristi propalo vino iz nekadašnjeg „Navipa“, staro više od 12 godina, koje joj je ustupila Republička direkcija za imovinu. U toku jednog dana fabrika preradi oko 50 tona propalog vina, od čega se dobije od šest do osam hiljada litara alkohola od 75 procenata. Troškove dovoza, prerade i pakovanja snosi Vino Župa, dok transport gotovih proizvoda, takođe dobrovoljno, obavljaju privatni prevoznici, prenosi Sputnjik.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор