Nemačka priprema još jedan paket privrednih podsticaja

Kako bi što uspešnije prebrodila krizu izazvanu pandemijom korona virusa, Nemačka bi morala da donese još jedan paket privrednih podsticaja, navodi se u predlogu Unije industrijskih i trgovinskioh komora (DIHK) dostavljenom saveznoj vladi u Berlinu.

U Uniji smatraju da nemačka ekonomija trenutno trpi više posledica pandemije nego što je to bilo sredinom marta, kada je vlada Angele Merkel usvojila početni paket ekonomskih podsticajnih mera namenjenih privredi.

– Tome valja dodati lančane reakcije za celu ekonomiju. Drugim rečima, iz dana u dan možemo tačno izmeriti koliko se pogoršala ekonomska situacija mnogih kompanija – istakao je predsednik DIHK Erik Švajcer, a prenosi Klix.

Prema podacima nemačke novinske agenciji DPA, vlada ove zemlje planira da usvoji još jedan paket ekonomskih podsticaja, namenjen prvenstveno kompanijama srednjeg profila, koje će za cilj imati poboljšanje produktivnosti i oslobađanje od kreditnih obaveza. Ovime bi državne garancije na kredite porasle na 300 milijardi eura.

– Zaštita vlade već uključuje dobre instrumente koji ublažavaju udarac krize – istakao je Švajcer, navodeći posebne propise o skraćenom radnom vremenu i hitnu finansijsku pomoć za samozaposlene i mala preduzeća.

Nemačka vlada je sredinom marta već formirala paket ekonomske pomoći privredi veći od 750 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор