Novi paket pomoći nemačkoj privredi od 10 mlrd. €

Vlada Nemačke je zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa usvojila novi paket mera, pre svega za pomoć privredi, ali i drugim segmentima društva, vredan 10 milijardi eura, kao dodatak prethodnom setu mera “teškom” 750 milijardi.

Nemački mediji izveštavaju da jedna od najvažnijih odluka donetih sinoć jeste povećanje beneficija kada je u pitanju skraćenje radnog vremena, što je efikasan način da se sačuvaju radna mesta i spreči otpuštanje zaposlenih usled krize.

Računajući od aprila do kraja godine ove naknade će biti uvećane na 70 procenata, odnosno 77 posto ako je reč o domaćinstvima sa decom, a od avgusta do kraja godine na 80 procenata, odnosno 87 posto ukoliko su u pitanju domaćinstva sa decom.

Takođe, od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. PDV za ugostiteljski sektor biće smanjen na stopu od 7 posto. Oni koji zbog krize ostanu bez posla, a imaju do 50 godna života, primaće 12 meseci novčanu naknadu, ali samo ukoliko su prethodno bili pod obaveznim socijalnim osiguranjem za slučaj nezaposlenosti tokom najmanje dve godine. Nezaposleni stariji od 50 godina primaće ovu naknadu duplo duže, odnosno 24 meseca, uz uslov da su bili osigurani najmanje četiri godine.

Novi paket mera pomoći podrazumevaće i opremanje škola, za šta će biti izdvojeno 500 miliona eura, a takođe će biti izmirene i subvencije za studente u iznosu od 150 eura po pojedincu, prenosi biznis.telegraf.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор