Državna pomoć nemačkoj privredi 750 mlrd. eura

Nemačka vlada je predstavila paket mera za ublažavanje štete izazvane pandemijom korona virusa, vredan 750 milijardi eura (808,43 milijarde dolara), pri čemu će država morato da se zaduži po prvi put od 2013. godine.

– Budžetski planovi su zasnovani na pretpostavci da će bruto domaći proizvod ove godine pasti za oko 5 posto, pa je reč o veoma velikom paketu sa brojnim merama. Budžet savezne vlade će biti povećan za 156 milijardi eura putem novog zaduživanja, što pokazuje odlučnost države da se upotrebe sva sredstva u borbi protiv negativnih efekata epidemije – izjavio je ministar finansija Olaf Šolc na zajedničkoj pres-konferenciji sa ministrom ekonomije Peterom Altmajerom, i dodao da će Nemačka udvostručiti broj kreveta u odeljenjima intenzivne nege.

Budući da vlada očekuje da će pandemija korona virusa gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju, Altmajer je poručio da država želi da pruži pomoć kompanijama što je pre to moguće, ali i da tokom krize pruži preduzećima zaštitu od neprijateljskih preuzimanja. On je potvrdio da je vlada odlučila da zaštiti kompanije i radna mesta i poručio da je ova poruka namenjena hedž fondovima, javlja agencija Rojters.

Nemačka vlada je juče usvojila nacrt zakona kojim se predviđa da fond za ekonomsku stabilnost (VSF) dobije do 100 milijardi eura za preuzimanje direktnih udela u kapitalu domaćih kompanija, kao mehanizam za sprečavanje stranih akvizicija. Paket uključuje i dodatnih 100 milijardi eura kredita razvojne banke KfW za davanje pozajmica kompanijama čije poslovanje je u krizi. Vlada će KfW banci dati garancije od 200 milijardi eura na dug po osnovu zajmova koje bude odobrila, što znači da bi ukupni neto dug ove godine mogao da poraste do 356 milijardi eura, zavisno koliko kompanija bude koristilo ove mehanizme.

Ukupan iznos od oko 356 milijardi eura novog duga bio bi na nivou od oko 10 posto nemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Pored toga, fond za stabilnost će davati garancije i za kredite u visini od 400 milijardi eura, kako bi se predupredio rizik od neizmirivanja korporativnih dugova. Kada se sve planirane mere uzmu u obzir, obim celokupng vladinog paketa pomoći dostići će iznos od čak 750 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор