Rebalans nemačkog budžeta i dodatno zaduživanje?

Kako bi finansijski pomogla u savladavanju posledica pandemije korona virusa, Nemačka vlada planira da sprovede rebalans budžeta i zaduži se u tekućoj godini za 150 milijardi eura, javljaju nemački mediji, a prenosi SEEbiz.

– Aktuelna kriza je bez premca i zato je potpuno opravdana odluka ministra finansija Olafa Šolca da se punom snagom mobiliše finansijska podloga države kako bi se pomoglo preduzećima i zaposlenima. Uprkos blokadi novih zaduživanja, koja je već nekoliko godina uvrštena u Ustav, u kriznim vremenima dopušteno je odmicanje od cilja budžeta bez novih zaduženja – rekao je za agenciju DPA potpredsednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba Achim Post.

Nemačka vlada takođe planira da pruži pomoć podstanarima koji zbog pandemije nisu u stanju redovno da plaćaju stanarinu, dok Ministarstvo pravosuđa planira uvođenje mere u skladu sa kojom bi u doba zdravstvene krize bilo onemogućeno davanje otkaza podstanarima zbog neplaćanja.

– Niko ne sme živeti u strahu da će izgubiti krov nad glavom, jer zbog korona-krize nije u stanju da plati stanarinu – rekao je jedan od portparola Ministarstva pravosuđa.

Epidemiološki Institut Robert Koch u subotu ujutro je javio da je u Nemačkoj 16.662 zaraženih korona virusom, a da je 47 pacijenata umrlo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор