Nemačka zatvara granice prema jugu i zapadu

Zbog epidemije korona virusa Nemačka je od danas u osam sati zatvorila svoje granične prelaze prema Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji i uvela bezbednosne mere kojima su predviđene pojačane kontrole na granicama i vraćanje stranih državljana koji dolaze iz ovih zemalja, javljaju nemački mediji.

Mediji navode i da će ljudi iz pograničnih regiona koji rade u Nemačkoj ili na drugoj strani granice moći da je prelaze, ali uz opsežne kontrole, kao i da će prevoz robe između Nemačke i susednih zemalja nastaviti da se obavlja. Prema poslednjim podacima, u ovoj zemlji je zaraženo više od 5.300 ljudi, a do sada ih je umrlo 10.

Kako prenosi britanski BBC, Nemačka, koja se strogo pridržava Šengenskog sporazuma, suočila se sa pritiskom da zatvori svoje granice, pre svega da bi sprečila širenje korona virusa, ali i panike. Neki mediji tvrde da je jedan od razloga za zatvaranje granice i pokušaj da se spreči kupovina na veliko od strane stranaca, pošto je, prema pisanju Bilda, u pograničnim mestima već dolazilo do nestašice osnovnih potrepština.

Nemački susedi Poljska, Češka i Danska već su zatvorile svoje granice ili su uvele stroga ograničenja za njihov prelazak, budući da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak saopštila da je Evropa trenutno epicentar pandemije korona virusa. S tim u vezi, generalni direktor SZO Tedros Adhanom je pozvao sve zemlje da preduzmu agresivne mere, mobilizuju zajednice i pozovu na distancu među ljudima kako bi spasile živote.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор