Srbija subvencioniše kupovinu ekoloških automobila

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila sa električnim i hibridnim pogonom, budući da je saobraćaj veliki izvor zagađenja, a naročito ako su u pitanju dizel vozila sa zastarelim Euro 3 motorom.

Državne subvencije za kupovinu ekoloških vozila kretaće se od 250 eura za električne mopede i lake tricikle do 5.000 eura za potpuno električna putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila. U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine se navodi da se ovim subvencijama podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, kao deo mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenje kvaliteta životne sredine.

Ukupna podsticajna sredstva namenjena subvencionisanju kupovine ekoloških vozila ove godine će iznositi do 120 miliona dinara, a pravo na pomoć za kupovinu jednog vozila imaće sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim onih koji su pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila ostvarili za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza.

Za kupovinu električnog motocikla subvencija će iznositi 500 eura, a za putnička vozila sa do devet mesta i laka teretna vozila koja imaju takozvani „plug-in“ hibridni pogon (kod kojih se baterije, osim radom motora, mogu puniti i na utičnici i elektropunjaču), kao i za električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator) subvencija će iznositi 3.500 eura.

Kupovina vozila sa hibridnim pogonom kod kojeg se baterije ne mogu puniti na utičnici i elektropunjaču, a koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu, biće subvencionisana sa 2.500 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор