Srbija zabranjuje uvoz Euro 3 polovnjaka od 2021.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da će Vlada Srbije na nekoj od narednih sednica doneti odluku o zabrani uvoza polovnih vozila sa Euro 3 motorom od sledeće godine i subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila sa oko milion eura godišnje.

Ovu inormaciju Trivan je potvrdio na debati „Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji“, koju su organizovali Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS) i Centar za reciklažu, ali nije želeo da otkrije koliko bi ta subvencija iznosila po automobilu, javljaju Večernje novosti.

– Pričali smo sa kolegama u Hrvatskoj i Sloveniji, našim uvoznicima novih vozila, privrednicima, Centrom za motorna vozila AMSS, Agencijom za zaštitu životne sredine i mnogim drugima kao bismo što bolje pristupili rešavanju dela problema zaštite životne sredine za koju su odgovorna motorna vozila. To je samo prvi, ali ogroman korak, a predstoji nam izuzetno veliki posao, jer predočeni podaci pokazuju da mnogo više pažnje moramo posvetiti zaštiti životne sredine – rekao je Trivan.

U Srbiji je registrovano ukupno 2.258.873 vozila, od kojih čak 655.632 ima motore starije od Euro 3 standarda, čija se zabrana uvoza najavljuje. Prema rečima Miloša Petrovića, predsednika Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, u Srbiji mesečno 10.000 vozila ne može da prođe tehnički pregled. Iako subvencija možda ne izgleda značajno, ne treba zaboraviti da je u našoj zemlji registrovano svega 48 električnih i 352 hibridna vozila, te će ovakva statistika u svakom slučaju biti bolja zahvaljujući subvencijama.

Podaci Uprave carina pokazuju da se 1.561 preduzeće u Srbiji bavi uvozom vozila, kao i da je u prošloj godini uvezeno 273.943,38 tona vozila, uz 12.000 dinara eko-takse po toni. Podaci Agencije za životnu sredinu, međutim, pokazuju da se ovim biznisom bave 1.193 preduzeća koja su prijavila svega 159.580,7 tona. U Srbiju je prošle godine zvanično uvezeno više od 150.000 polovnih i oko 33.000 novih vozila.

– Utajen je porez od 1,3 milijarde dinara, pa smo zato protiv prekršilaca podneli 231 krivičnu prijavu – rekao je Nebojša Redžić iz Agencije za zaštitu životne sredine tokom debate „Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор