Vojvodina zabranjuje upotrebu plastike

Vojvodina će zabraniti upotrebu plastičnih kesa, utvrđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine, koju je predložila pokrajinska vlada.

Deklaracijom je predviđeno da se opštinama i gradovima upute preporuke da do kraja 2020. godine uvedu zabranu korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Takođe se predlaže i da se ustanove čiji je osnivač pokrajina obavežu da do kraja 2024. godine pripreme projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema grejanja.

Zajedno sa lokalnim samoupravama, pokrajinska vlast će u osam vojvođanskih gradova u narednih 10 godina unaprediti javni gradski prevoz, kroz nabavku ekološki prihvatljivijih vozila koja će trošiti alternativna goriva, navodi se u predloženom dokumentu.

Pokrajina se obavezuju i da će se angažovati na povećanju pokrivenosti Vojvodine šumama, s obzirom na to da je trenutno svega 6,51 posto vojvođanske teritorije pošumljeno. Uz to je predviđen i razvoj urbanog pošumljavanja radi ozelenjavanja naseljenih mesta.

Predložena deklaracija definiše niz ciljeva i aktivnosti kako bi se Vojvodina suočila sa “ključnim izazovima našeg vremena u oblasti zaštite životne sredine”, i sada će biti ponuđena Skupštini Vojvodine na usvajanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор