Evropa zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Evropski parlament je juče odobrio novi zakon kojim se zabranjuje upotreba plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, poput tanjira, čaša, pribora za jelo i slamčica za piće, za šta je glasalo 560 poslanika, dok ih je 35 bilo protiv, a 28 uzdržanih.

U saopštenju se navodi da će u Evropskoj uniji od 2021. godine biti zabranjeni pribori za jelo i plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika, kao i kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

Podaci Evropske komisije pokazuju da više od 80 posto morskog otpada čini plastika, a da plastični proizvodi obuhvaćeni ovim zakonom čine 70 posto svih predmeta koje sadrži morski otpad. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama zemalja širom sveta, a plastični ostaci mogu se pronaći i u morskim životinjama, poput kornjača, foka, kitova i ptica, ali i riba i školjki, odakle završavaju u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice Unije se ovim zakonom obavezuju da do 2029. godine omoguće ponovno prikupljanje 90 posto upotrebljenih plastičnih flaša, a do 2025. će najmanje 25 procenata materijala od kojeg se prave flaše morati biti pogodno za reciklažu. Do 2030. godine udeo materijala koji se može reciklirati moraće da iznosi bar 30 posto. Zakonom je predviđeno i obavezno postavljanje oznaka o štetnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta sa plastičnim filterima, plastičnih čaša i vlažnih maramica.

Savjet ministara EU sada treba i formalno da usvoji ovaj zakon, nakon čega sledi objava u službenom listu Evropske unije, a države članice EU će nakon toga imati dve godine da ga integrišu u svoje zakonodavstvo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор