Srbija najviše izvozi čarape, doboše, plastičnu i drvenu ambalažu

Srbija u druge zemlje najviše izvozi plastične i drvene proizvode za transport i pakovanje robe, hula-hop čarape, pletene naglavke, sanduke, kutije, gajbe i doboše, pokazuje analiza svih srpskih firmi koje se bave nekom vrstom izvoza, a koju je sproveo projekat „Addiko 100 najvećih“.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju i da trenutno u našoj zemlji najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila, uključujući karavan, kombi i vozila za trke, za njima su trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, a potom slede i izvoznici novih spoljnih pneumatskih guma.

Ukupno gledano, 2.014 kompanija u Srbiji svake godine prodajom proizvoda u inostranstvu zaradi više od 100.000 eura, dok 6.561 preduzeće zaradi preko 50.000 eura. Od toga čak 4.042 firme zavise od izvoza, jer više od 30 posto svoga profita ostvaruju upravo izvozom.

Najviše naših izvoznika je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, ukupno 1.185 kompanija, zatim sledi Beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 izvozno orijentisanih firmi, koje svoju robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku, a od zemalja u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije, projekat „Addiko 100 najvećih“, koji se realizuje u partnerstvu sa Addiko bankom, teži da obezbedi podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona. Cilj je promocija rada stabilnih kompanija, kao najboljih primera poslovanja i smernica za sve one koji počinju da se bave biznisom.

Poslovanje srpskih kompanija projekat predstavlja u publikaciji „100 najvećih“, koja sadrži objektivne rang liste 1.000 najboljih domaćih kompanija razvrstanih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja, navodi se u saopštenju projekta „Addiko 100 najvećih“, a prenosi BIZLife.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор