Beograd od 2020. proteruje plastične kese!

Grad Beograd će od sledeće godine izbaciti iz upotrebe plastične kese, o čemu će odluka biti donesena na sednici gradske Skupštine krajem avgusta, najavljuju iz gradske Uprave.

Zabrana upotrebe plastičnih kesa u glavnom gradu je još pre više od godinu dana najavljena predstavnicima trgovinskih lanaca, koji su u međuvremenu uveli naplatu kesa, što je u Beogradu dovelo do smanjenja korišćenja plastičnih kesa za oko 60 posto. Budući da su se sada stekli uslovi za potpunu zabranu upotrebe plastičnih kesa, a da je izmenama Zakona o glavnom gradu Beograd dobio nadležnost da samostalno uredi ovu oblast, srpska prestonica će biti među prvim gradovima u Evropi koji će ovako nešto učiniti.

Naime, guverner Njujorka Endrju Kuomo je 25. marta ove godine potpisao zakon kojim će od marta 2020. u toj državi biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a nemačka ministarka ekologije Svenja Šulce je nedavno najavila da će i ova zemlja doneti takvu odluku. Sem toga, Evropska unija će od 2021. godine zabraniti plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kao što su slamčice, viljuške i noževi, dok je za ostale proizvode od plastike ostavljen određeni rok za prelazak industrije na zamensku sirovinu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je pozdravio ovakvu odluku i pozvao lokalne samouprave u Srbiji da slede primer Beograda, dok u Privrednoj komori Srbije (PKS) upozoravaju da će ta mera uticati na sudbinu 150 srpskih preduzeća koja proizvode kese, a zapošljavaju oko 2.000 radnika.

– Proizvodnja kesa je ove godine pala 39,7 posto u odnosu na prošlu godinu, zbog najavljenih mera, ali i zbog naplate kesa u velikim supermarketima. Preduzeća koja proizvode plastične kese nemaju alternativu, te će stati sa proizvodnjom, ukoliko se zabrana proširi na celu zemlju. Jedini izlaz za njih je izvoz u Evropsku uniju, jer tamo nije zabranjena upotreba plastičnih kesa, već je samo organičeno njihovo korišćenje – objašnjava sekretar Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju i industriju nemetala pri PKS Dragan Stevanović i dodaje da više od 80 posto domaćih proizvođača plastičnih kesa svoje proizvode već izvozi u EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор