Nemačka štampa kritikuje zabranu plastičnih kesa

Predlog nemačke ministarke životne sredine Svenje Šulce da se u toj zemlji zabrani upotreba plastičnih kesa nemačka štampa uglavnom kritikuje kao politikantstvo kojim se ne rešava problem, jer je u prodavnicama svakoga dana sve više namirnica zapakovanih u plastiku.

List Rajnpfalc piše kako je Šulce, ministarka iz redova nemačkih Socijaldemokrata, dala gas i predlaže zakon kojim bi se sasvim zabranile plastične kese, osim onih malih i tankih koje u supermarketima stoje pored voća i povrća.

“Zapravo ni alternative poput papirnih kesa nisu automatski bolje. I one izazivaju probleme pri proizvodnji”, komentariše list i savetuje građane da se potrude ukoliko žele da štite prirodu, tako što će bolje planirati odlazak u kupovinu i sa sobom poneti torbe. Rajnpfalc završava tekst pitanjem “Može li se većina Nemaca pridobiti za tako nešto?”, prenosi Dojče vele.

Noje osnabriker cajtung je još oštriji u kritikama, uz ocenu da je zabrana plastičnih kesa suluda u situaciji kada je većina namirnica u supermarketu ionako već spakovana u plastičnu ambalažu. “Na kraju ćemo mi kao potrošači u platnene vreće koje izgledaju tako odgovorno pakovati paradajz i krastavac koji su okovani plastičnom ambalažom. Kakva glupost!”, piše list.

“Ministarka Šulce se nada da će zabrana dovesti do efekta učenja i da će ljudi videti da se može i bez plastike”, nešto umerenije komentariše Tagesšpigel i dodaje da politika ne sme pre svega da se bavi potrošačima, jer je jednako važno ili čak i važnije da se na promene motivišu proizvođači.

List Miteldojče cajtung navodi da je potrošnja plastičnih kesa u Nemačkoj od 2015. smanjena za dve trećine i pita se čemu služi zabrana kada u Nemačkoj retko koja kesa završi bačena u prirodi, sem ako nije iz razloga da se odglumi akcija.

“Savezna vlada nema strategiju protiv sve više plastičnih pakovanja, nema koncept da se ambalaža ponovo koristi i nema pojma kako da poveća procenat recikliranih folija, pakovanja i posuda iz žutih kontejnera (u koje se bacaju plastika i metal). Zato se pravedničkom borbom protiv plastičnih kesa ministarka očito nada da će mnogi zaboraviti na prave probleme”, piše list.

I konzervativni Frankfurter algemajne cajtung piše da građane ne treba pritiskati bez potrebe, jer će zabrana kesa mnoge podsetiti na spornu zabranu klasičnih sijalica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор