Srbija čeka odluku o zameni plastičnih flaša za novac

Ministarstvo životne sredine trebalo bi da do kraja godine donese odluku da li će se i u Srbiji dobijati nadoknada za povrat plastične ambalaže, s obzitom na to da svakoga dana živimo u sve zagađenijem okruženju u kojem PET ambalaža predstavlja možda i najveći ekološki problem.

Sve veća upotreba PET ambalaže postala je pimarni problem za prirodu, a motivacija u vidu novčane naknade za njeno prikupljanje i slanje na reciklažu svakako bi pozitivno uticala na formiranje ekološke svesti kod građana Srbije.

Naučnici poručuju da razgradnja plastike prirodnim putem teče suviše sporo, a više od 80 procenata otpada u svetskim rekama, morima i okeanima čini upravo plastika. U razvijenom svetu se pokazalo da je za ove probleme jedino efikasno rešenje odvojeno, odnosno individualno sakupljanje plastične ambalaže i njena predaja na reciklažu.

Trenutno se u Srbiji reciklira samo 6 posto ukupnog otpada, pa je plan Ministarstva za zaštitu životne sredine da do kraja ove godine omogući kupcima povrat PET ambalaže uz izvesnu nadoknadu, kao što je to ustaljena praksa u svim velikim marketima u ekonomski razvijenim zemljama.

– Na kraju ćemo doneti odluku, ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista. Posle javne rasprave, Ministarstvo će doneti odluku, a očekujem da do kraja godine to pitanje bude otvoreno i zatvoreno – istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

I direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović takođe je početkom januara najavio da bi se u ovoj godini moglo pokrenuti razmatranje uvođenja depozitnog sistema u Srbiji, kojim bi se regulisao povraćaj, odnosno odlaganje plastične ambalaže i njeno zbrinjavanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор